‘Kraandrama door amateurisme’

ALPHEN AAN DEN RIJN -

Het dramatische ongeluk met twee bouwkranen in Alphen aan den Rijn had gisteren makkelijk voorkomen kunnen worden. „Men is ontzettend onprofessioneel en belachelijk amateuristisch te werk gegaan”, zegt kraanexpert Richard Krabbendam.

„De uitvoering deugde op geen enkel front. Er is veel te veel risico genomen en er zijn bizarre beslissingen genomen. Dit was op deze manier eigenlijk gedoemd te mislukken.”

Bij het omvallen van de kranen, die op een drijvend platform een brugdeel probeerden te verplaatsen, vielen naar schatting twintig gewonden. De ravage is enorm. Het is zo goed als zeker dat er geen doden zijn gevallen.

Specialist Krabbendam, intussen gepensioneerd, was vrijwel zijn hele leven werkzaam in de transport- en hijsbranche. Hij werkte onder meer voor Mammoet Transport en Jumbo Shipping. De expert heeft alle videobeelden van het ongeluk uitvoerig geanalyseerd.alphen

„Bij het hijsen van het brugdeel verplaats je gewicht van de ene naar de andere kant van het ponton. Daar kan een hydraulische kraan simpelweg niet tegen. Een kind weet dat zo’n platform dan gaat wankelen. Het lijkt wel of de uitvoerder totaal niet wist waar hij mee bezig was. Het brugdeel krijgt een enorme zwaai, terwijl dit werk met extreme precisie zou moeten gebeuren.”

Het ontbreken van een vaste bodem brengt veel risico’s met zich mee, weet Krabbendam. „Het hijsen met twee kranen is op land al een risicovolle operatie. Laat staan met een drijvend platform op het water.”

Verantwoordelijk voor de plaatsing van de Julianabrug was bouwbedrijf Mourik uit Groot-Ammers (Zuid-Holland). Het brugdek werd gefabriceerd door het Friese BSB Staalbouw. De gebruikte kranen kwamen van de firma Peinemann. Geen van de bedrijven wilden tot nog toe inhoudelijk reageren.

Bekijk hier de beelden.

Related Posts