‘Vrouwelijke vacatures: niet ‘m/v’ maar loodgieter/loodgietster’

'Bouwbedrijf zoekt timmerman/timmervrouw'. Het klinkt misschien gek, maar de gemiddelde vrouw zal sneller op zo'n vacature reageren, dan op vacatures waarin slechts de mannelijke variant van beroepen wordt vermeld. Dat blijkt uit Belgisch onderzoek.Depositphotos_8518903_original

 

Vrouwen solliciteren minder snel als in een vacature wordt gevraagd om een 'loodgieter (m/v)'. Zoek dus liever naar een 'loodgieter/loodgietster'. Of nog beter telefoniste-pott-change'loodgietster/loodgieter', zeggen onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de ­Karel de Grote-Hogeschool in het Nieuwsblad. "Zo kunnen we ons gemakkelijker voorstellen dat ook vrouwen een mannelijk beroep succesvol uitoefenen. Gebruik ook vrouwelijke termen als gepassioneerd, in plaats van het meer mannelijke ondernemend."

Woordgebruik cruciaal
De arbeidsmarkt in België heeft sterke behoefte aan loodgieters, heftruckchauffeurs en andere technische beroepen. "Het tekort kan worden opgelost door die beroepen aantrekkelijker te maken voor vrouwen", denken de onderzoekers. Het woordgebruik is daarbij ­cruciaal: "Want als je vacatures van mannen­beroepen vervrouwelijkt, willen ook dames solliciteren."

 

Related Posts