Start met ‘woning-apk’ voor installaties

De gemeente Utrecht start in juni met de pilot ‘Veilige Gezonde Woning‘ om ongelukken door ondeugdelijke elektra- en gasinstallaties tegen te gaan. Woningeigenaren in de pilotbuurten Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland krijgen de mogelijkheid om de gas- en elektriciteitsinstallaties in hun woning te laten keuren.

dakpannen vervangen
Vervangen van dakpannen in Alkmaar

 

De gemeente biedt 100 keuringen gratis aan. Ook wordt advies gegeven over energiebesparende maatregelen en duurzaam gebruik van de installaties. Voor de pilot werkt de gemeente samen met branchevereniging Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, en het Energiepunt Wonen. Wethouder Wonen Paulus Jansen kondigde deze pilot afgelopen najaar al aan: Utrecht is de eerste stad in Nederland die hiermee experimenteert. De landelijke overheid ziet een verplichte apk voor gasinstallaties niet zitten.

 

Ongelukken

Slecht onderhoud van cv-ketels, geisers of verouderde elektrische voorzieningen leiden regelmatig tot gevaarlijke situaties zoals gaslekkages of kortsluiting door ontbrekende aardlekschakelaars of ondeugdelijke bedrading. De brandweer komt in Utrecht bijna twee keer per week in actie voor een incident met gaslekkages. Per jaar worden in Nederland gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. Koolmonoxidevergiftiging doodt jaarlijks tenminste 11 mensen. Daarnaast overlijden ieder jaar één tot twee personen door ongelukken als gevolg van het werken aan een elektriciteitsinstallatie. De meeste incidenten doen zich voor in de vooroorlogse wijken en de jonge naoorlogse woningen, vooral in particuliere kamerverhuurpanden en particuliere woningen in de goedkopere sector. In de buurten waar de pilot start -Tuinwijk en Majellapark/Nieuw Engeland- staan veel van dit soort woningen. Woningeigenaren in deze buurten krijgen een installatiecheck aangeboden. Zij krijgen deze week een uitnodiging thuis voor een informatieavond.

 

Lagere kosten

Naast een veilig huis, levert het bewoners die meedoen ook nog een besparing op. Een goed ingeregelde gasinstallatie kan 100 euro per jaar schelen. Bovendien wordt bij de check gekeken de ventilatie in de woning en naar mogelijkheden voor energiebesparing. Deelnemers krijgen ook gratis de Veiligheidsbox, met daarin bijvoorbeeld een rook- en koolmonoxidemelder. Alle informatie over de pilot Veilige Gezonde Woning is hier  te vinden op. De pilot loopt van juni t/m december 2015 en wordt voor het einde van het jaar geëvalueerd. Afhankelijk van de resultaten wordt eventueel vervolg bepaald.

- See more at: http://www.installatie.nl/nieuws/id1836-start-met-woning-apk-voor-installaties.html#sthash.NS1DXYEB.dpuf

Related Posts